Skoro v každé dnešní domácnosti chovatelů se každodenně připravuji jídla vařením nebo restováním. Protože doba jde stále vpřed, i na našem trhu se objevuji nové výrobky, které nám usnadňuji přípravu jídel. Jídlo se stává chutnější a kladou se menší nároky na přípravu. V určitých případech i takové inovace můžou mít katastrofálné následky pro naší ptačí miláčky.

Každému je z nás by mělo být zřejmě, že kuchyně není nejlepší místo pro naše opeřené společníky. Častokrát právě na tomhle místě přichází k nespočetným úrazům. Mezi ty nejznámější patří popáleniny, různá opaření, ale i otravy. Hlavně kvůli snadnému čištění, nízké hmotnosti a nepřilnavosti kupujeme nádoby s teflonovým povrchem. Mnohokrát jsi neuvědomujeme, ale častokrát ani nevíme, že právě teflonové výrobky můžou mít za následek silné otravy, které častokrát končí smrtí. Zahřáním těchto výrobků dochází k uvolňování plynných látek, na které jsou papoušci značně citliví. Obzvlášť k rychle intoxikaci dochází v zimných měsících, kdy jsou naše příbytky převážně uzavřené a méně větrané. Pro člověka a savce nejsou tyto látky škodlivé a nelze je ani cítit, proto úmrtí papouška přichází nečekaně a rychle. V některých případech lze poznat na chování papouška, že něco děje. Bylo zjištěno, že při inhalaci škodlivých látek dochází obtížnému dýchaní. Pták může mít otevřený zubák a můžeme slyšet chraplavý dech. Dle pitevních zpráv plynné látky napadají dýchací ústrojí, kde následkem toho nastává značně překrvení Bohužel úmrtí přichází rychle a častokrát již nemůžeme papouškům nijak pomoci. Proto každý z nás by měl vědět i to tomto faktu, aby k případné otravě nikdy nedošlo.